Opvoedtips over alcohol, roken, seks, voeding, blowen en veiligheid

Opgroeiende kinderen krijgen te maken met allerlei verleidingen. Ook zijn ze hun eigen wensen en grenzen in de liefde aan het ontdekken. Als ouder kun je jouw kind helpen om weerbaar te worden en goed om te gaan met deze verleidingen. Wat en hoe je dat kunt doen, vind je op deze website.

Uitgaan, chatten, verliefd zijn, verkering...

is jouw zoon of dochter al met de liefde bezig?

Veel ouders denken van niet. Toch blijken kinderen vaak verder dan je denkt. Hoog tijd voor een goed gesprek over wensen en grenzen! Maar hoe pak je dat aan? Lees de vier gouden regels en kijk verder voor praktische tips en voorbeelden.

Zonder ouders op vakantie

En dan zijn ze oud genoeg om zonder ouders op vakantie te gaan.. Heel leuk natuurlijk, maar wat gebeurt er allemaal op zo’n vakantie? Hoe ga je het gesprek aan over alcohol en seks? Hoe weet je of je zoon of dochter grenzen kan trekken, zodat ze ook weer blij thuis komen?

Oefen een gesprek
Nix18

Vanaf 1 januari 2014 mag er geen alcohol en tabak meer verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. En als jongeren onder de 18 alcohol bij zich hebben kunnen ze een boete krijgen.

Wil je weten hoe je dit aanpakt met je puber van 17? Klik hier.

Wat is er precies veranderd aan de wet en waarom? Klik hier.

Op vakantie en uitgaan

Je dochter wil graag met een vriendin op vakantie. Welke regels maak je over bijvoorbeeld alcohol drinken en hoe zorg je ervoor dat ze zich eraan houdt? Je hebt als ouder meer invloed dan je denkt. Wil je meer weten? Ga verder

Overgang naar het voortgezet onderwijs

Je kind gaat naar de brugklas en er verandert veel! Wil je weten hoe je je kind weerbaarder kunt maken? Of hoe je een gesprek over groepsdruk kunt beginnen? Ga verder

Tips, verhalen en oefeningen

 • Seks Hoe praat je met je zoon of dochter over (risico’s van) chatten en daten via internet?
  Oefen een gesprek.
 • Alcohol Je denkt dat vrienden van je kind alcohol drinken.
  Wat doe je?
 • Roken Was jij vroeger zelf gevoelig voor de mening van je vrienden?
  Doe de test!
 • Blowen Wat weet jij eigenlijk over hasj en wiet?
  Test je kennis!

Cursus praten met uw kind

Opvoeden is niet altijd eenvoudig. Bekijk hier de trailer van de gratis online cursus Praten met je kind. In 6 lessen leer je hoe je met je opgroeien de kind kunt praten over roken, alcohol en blowen.